Leersoorten, welke zijn er?

Er zijn veel soorten leer te verkrijgen, denk aan kwaliteit, grote, herkomst etc. Maar denk ook aan de namaak leersoorten die er te krijgen zijn. Over alle leersoorten kan je hier de details vinden.

Wist je dat er veel namaak soorten leer in omloop zijn. Het is dus heel belangrijk dat je weet hoe je kan zien wat echt leer is. Wil jij weten hoe je leer van namaakleer kan onderscheiden? Lees dan snel dit artikel, over hoe herken je echt leer?

Maar nu eerst een overzicht van alle leersoorten en daarover zullen we beschrijven wat de eigenschappen zijn van dat leersoort.

Lijstje van alle leersoorten:

  • Tuigleer
  • Runderleer
  • Buffelleer
  • Kalfsleer
  • Geitenleer en geitenhuiden
  • Lamsleer
  • Splitleer
  • Kunstleer (PU, imitatieleer, skai of kunstleder)
  • Vegan leer (Ananas leer en Kurk)
  • Suède
  • Koeienhuiden
  • leer met print (slangenleer en krokodillenleer)
  • Nubuck
  • Gekleurd leer
  • Nappaleer/anilineleer
  • Tuigleer

    Wat is tuigleer? Nou dat is leer dat redelijk stug en dik is. Als je het vergelijkt met andere huiden of leersoorten. Het is leer dat van een rund komt, en het is het meest stugge deel van de huid. Dit leer wordt vaak gebruikt voor bijvoorbeeld hoofdstellen voor paarden maar ook andere producten die zeer stevig leer nodig hebben.

    Runderleer

    Deze leersoorten zijn afkomstig van runderen. Het is ook een restproduct uit de vleesindustrie. Ze zijn verkrijgbaar is hele huiden, halve huiden, kwart huiden of andere vormen. Je kan het leer kopen bij de groothandel of kleine stukken bij ons.

    Het leer van runderleer is stug leer.

    Buffelleer

    Waterbuffels, geven het buffelleer. De huiden zijn vaak wat zwaarder dan runderhuiden. Het leer is wel soepel voor de rest. Je kunt hem goed onderscheiden van runderleer doordat de huiden meer haarvaatjes bevatten. Het lijkt bijna wat groffer hierdoor.

    Kalfsleer

    Voelt bijna fluweelachtig aan. Het leer is van een hoogwaardige kwaliteit en wordt vaak voor luxe producten gebruikt.

    Geitenleer en geitenhuiden

    Dit leer staat er om bekend dat het wat lichter is. Dit leer wordt vaak gebruikt om bijvoorbeeld kleding van te maken. Het leer is soepel is licht.

    Lamsleer

    De naam zegt het al dit leersoort is afkomstig van een lam. Het leer is ook, net zoals runderleer, een restproduct uit de vleesindustrie. Lamsleer is heel soepel en kwalitatief hoogwaardig. Uiteraard is lamsleer veel kleiner, dan een groot rundleren huid.

    Splitleer

    Splitleer is echt leer, het is afkomstig van een koe in de meeste gevallen omdat die huiden vaak wat dikker zijn. De leren lap wordt gesplitst (vandaar ook de naam splitleer). Er ontstaan bijvoorveeld 2 evengrote lappen vanuit 1 huid, van dezelfde grote. Splitleer wordt veel gebruikt en verkocht. Het leer is iets minder sterk omdat het dus gesplitst is. Ook is dit leersoort iets goedkoper dan normaal leer.

    Kunstleer

    Kunstleer is vaak een stof dat lijkt op leer. Het is gemaakt van stof in combinatie met plastic. Stof heeft vaak geen toplaag, om dit te verkrijgen wordt er een plastic laag aangebracht om het waterafstotend of in ieder geval een leerlook te geven.

    Er zijn verschillende benamingen voor kunstleer (imitatieleer), leer ze hier allemaal:

    Pu ook wel Pur genoemd en het staat voor PolyUrethaan. De uitstraling moet natuurlijk zijn dat het om echt leer gaat. En soms lijkt het hier ook echt wel op. Wat vaak wordt gedaan is dat er restanten (mini stukjes) leer worden samengeperst met lijm. Er ontstaat dan een lap dat veel weg heeft van leer, de toplaag wordt dan gemaakt van polyurethaan folie, dit vormt een coating die de uitstraling compleet maakt. Het wordt dus in sommige gevallen wel gewerkt met leer restanten alleen is dat vermalen met lijm.

    Skai leer. Is ook een textiel of doek dat bewerkt is met een toplaag waardoor het een look en feel krijgt van echt leer. Het is op rol verkrijgbaar en per strekkende meter. Skai leer is vaak elastisch, waardoor het goed te gebruiken is voor bijvoorbeeld autobekleding.

    Je kunt al snel weten of het om namaak leer gaat, want dit kunstleer is vaak op rol te krijgen. Dat kan uiteraard bij leer niet want dat gaat om huiden.

    Vegan leer

    Eigenlijk is het geen leer te noemen want dat is het niet. Leer komt van de huid van een dier en vegan leer is een verzamelnaam voor leer dan afkomstig is van bijvoorbeeld planten, gewassen of bomen.

    Vegan leer kan van ananas leer zijn of bijvoorbeeld kurk. Steeds meer worden deze alternatieve manieren op de markt gebracht. Over deze leersoorten kan je hier alles lezen: https://www.puckdesigns.nl/vegan-leer-bestaat-dat/

    Suède

    Suede leer, is een leersoort die veel te krijgen is. Het is de binnenkant van het leer. Dus niet de opperhuid die vaak getoont wordt. Het leer is niet glad maar heeft een structuur en daardoor is het kwetsbaarder. In veel gevallen wordt het daarom niet gebruikt, want het is immers minder duurzaam. Je zou bijna kunnen zeggen dat het op stof lijkt.

    Koeienhuiden

    Koeienhuiden komen van de koe. De huid wordt gebruikt voor verschillende toepassingen, zoals tassen, banken, portemonnees, tassen, riemen etc. Het is het meest voorkomende leer dat te verkrijgen is. Uiteraard wordt de huid eerste gelooid alvorens ermee gewerkt kan worden. Hier kan je alles lezen over het leerlooi proces: https://www.puckdesigns.nl/leerlooien-van-a-tot-z-uitgelegd/

    Leer met print

    Er is veel leer te krijgen met prints. Deze prints zijn er in de meeste gevallen gewoon opgeperst. De meeste prints zijn slangenprints of krokodillen prints. Er is ook wel struisvogelleer te krijgen maar ook hier geldt dat het in de meeste gevallen erop geperst is.

    Nubuck

    Niet te verwarren met suèdeleer. Nubuck is gewoon runderleer dat wordt bewerkt door het licht te schuren. Het is leer dat niet is gesplit en daardoor is het zeer stevig. Het leer heeft een hele luxe uitstraling en door het bewerkingsproces is dit leersoort daarom soms ook wat duurder.

    Nubuck leer is kwetsbaarder dan andere soorten leer. Nubuck heeft namelijk een open structuur, het is geschuurd en daarna niet geverfd. de bovenkant, nubuck kan is dus niet beschermd door een laag verf of iets dergelijks.

    Gekleurd leer

    Leer wordt voordat het verwerkt wordt in producten vaak gekleurd. Dit omdat niet alle huiden van nature een mooie kleur hebben. Huiden met vacht worden ook vaak gekleurd, dus als je een dalmatier vacht tegenkomt, dan is dat heus niet van een hond 😉

    Hoe wordt leer gekleurd?

    Leer kan uiteraard in alle kleuren geverfd worden, dat gebeurd niet bij de groothandel, maar al daarvoor bij de leerlooier. Er is veel leer te krijgen dat aan de binnenkant en buitenkant dezelfde kleur heeft. Dit komt door het proces van kleuren, dat gebeurd in een groot vat. Het leer wordt daarin gestopt en de gewenste kleur (door kleurstoffen) worden ook toegevoegd.

    Je ziet ook wel eens leer dat aan de bovenkant een andere kleur heeft dan aan de onderkant. Dit is dan bewerkt voor het te verven door middel van spuiten bijvoorbeeld.

    Nappaleer

    Ook wel Nappa genoemd. Je kan ze vinden bij veel leer groothandels. Ze zijn van verschillende beesten te verkrijgen, zoals rundernappa maar ook wel eens geitennappa of lamsnappa.

    Nappa leder is leer dat op een manier gelooid is waarbij het heel glad is gemaakt. Nappaleer is te verkrijgen in Splitleer en nerfleer, het verschil is de manier van bewerking van het leer. Nerf leer is van een betere kwaliteit dan Splitleer. Nerfleer is soepel en zacht en dat is ook direct het verschil met splitleer. Beide leersoorten zijn wel even sterk!

    Nappaleer is goed te gebruiken voor producten die soepel leer behoeven. Zoals handschoenen, tassen, riemen maar ook banken van leer.

    Oorsprong van Nappaleer?

    Het leer komt uit de plaats Napa, dat ligt in Californië een staat in Amerika. Daar werkte een meneer die hete Emanuel Manasse, hij heeft de techniek van Nappa leer uitgevonden. Zie hier de bron van deze informatie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Nappaleer

    Nappaleer heeft veel voordelen zoals de soepelheid van het leer. Een nadeel van nappaleer is dat het watervlekken kan geven als het in aanraking is gekomen met water.

    Deze site maakt gebruik van cookies om jou de meest relevante ervaring te bieden. Klik op accept om akkoord te gaan met het gebruik van deze cookies.